MODİ'NİN HİNDİSTANİNDAKİ İŞ PİYASASINDA YABANCI KORKUSU

Müslümanlar 1.35 milyarlık Hindistan nüfusunun yaklaşık yüzde 14’ünü oluşturmalarına rağmen ne resmi kurumlarda ne de özel sektörde eşit temsil edilmiyorlar.

Durum Müslüman azınlığın ekonomik ve dini haklarını hedef alan politikalar izleyen Başbakan Narendra Modi'nin Hindu milliyetçisi Bhartiya Janata Partisi'nin (BJP) iktidara geldiği 2014'ten bu yana daha da kötüleşti.

BJP ve RSS'nin her sektördeki hakimiyeti artık Müslümanların tüm ekonomik alanlardan dışlanması anlamına geliyor.

Müslüman azınlığın bu şekilde dışlanması genellikle hükümet tarafından koruma ve himayeye sahip olduğundan, şimdi daha da açık bir şekilde yapılıyor.

Müslümanlar politik alanda güçsüzleştirildiler. Şimdilerdeyse hedefleri Müslümanları hayatın her alanında zayıflatmak.

Eğitimli bir dişçi olan 28 yaşındaki Lubna Aamir için işini ifa etmek sadece uzak bir hayal olarak kalmakta.
Lubna mükemmel notlara sahip ve dişçilik endüstrisinde çok aranan bir devlet kolejinde staj yaptı, iş profili çok iyi ve özgeçmişi etkileyici.

Lubna, Hindistan'ın batısındaki Maharashtra eyaletindeki bir devlet kolejinde diş hekimliği okuduktan ve birkaç yıl da çalıştıktan sonra daha iyi bir pozisyonda çalışmak istedi.

Yaklaşık iki düzine yere iş başvurusunda bulundu ancak “çok iyi referanslara sahip olmasına rağmen” hiçbirinden herhangi bir geri dönüt alamadı.

Diş hekimi Luban, defalarca reddedildikten sonra, onu dezavantajlı duruma düşüren şeyin kimliği olduğunu fark etti. İşte o zaman her daim gurur duyduğu kimliğinin onun için artık tam anlamıyla bir engele dönüştüğünü hissetti.

Başvurularından birinde alındığı mülakatta insan kaynaklarının “Eğer klinikte çalışmanı Kabul edersek başörtünü çıkarabilir misin?” sorusuna Luban’ın olumsuz cevap vermesi üzerine insan kaynakları yöneticisi onu işe alamayacaklarını söylemiş.

32 yaşındaki Shaila Irfan, Yeni Delhi'nin en büyük İngilizce eğitim veren okul zincirlerinden birinde öğretmendi. Öğrencilerin ve öğretmenlerin rahatsızlık duyduğu gerekçesiyle yönetimden birinin ona gerçekten başörtüsü takmaya ihtiyacının olup olmadığını sorana kadar her şey yolunda gidiyordu.
Yönetimle tartışmadan işini bıraktı ve yeni bir iş aramaya başladı.

Müslümanların mesleki gelişimine odaklanan bir liderlik inkübatörü tarafından yayınlanan bir araştırma, çeşitli sektörlerde giriş seviyesi işler için işe alım sürecinde Müslüman kadınlara karşı ayrımcılık ve önyargı olduğunu ortaya koydu.

Çalışma Müslüman kadınlara karşı ayrımcılık oranının %47 olduğunu Hintli kadınların iş başvurularında 208 olumlu dönüt alırken Müslüman kadınların sadece 103 olumlu dönüt alması üzerinden ortaya koydu.
Çalışma, iş için eşit niteliklere sahip oldukları durumlarda bile Müslüman kadınları işe alma konusunda aşırı bir önyargı olduğunu gösteriyor.  
Mumbai merkezli feminist kolektifin “İşyerinde Müslüman olmak” adlı benzer bir çalışması, Yeni Delhi ve Mumbai gibi metropol şehirlerde bile Müslümanların resmi sektörlerde önyargıyla karşılaşmaya devam ettiğini ortaya koydu.

Raporda, resmi sektördeki Müslüman kadınların kıtlığının, Müslümanların ekonomik olarak dışlanmasına yönelik sistematik ve kurumsallaşmış bir baskıya işaret ettiği belirtildi.

Hintli Müslümanlar Müslüman olmakla problem yaşıyorlar fakat görünür Müslüman olmakla daha da büyük sorunlar yaşıyorlar.

Sorumluluk Reddi: Burada ifade edilen görüşler orijinal yazarlara aittir ve 12ummah.com'un yönetimi, komitesi, bağışçıları veya diğer ortakları tarafından temsil edilmesi, yansıtılması ya da onaylanması gerekmemektedir.

Kaynak: El Cezire

عربي    |    English