HİNDİSTAN'DA GÖZALTI ÖLÜMLERİ- MÜSLÜMANLARA KARŞI ZEHİRLİ BİR OYUN

Hindistan'da gözaltı ölümlerinin giderek sıklaşması hem vatandaşları hem de avukatları endişelendiriyor. Uzmanlar, gözaltında işkenceye karşı olan yasaların ihlalinin olağan olduğunu ve birçok polisin şiddeti meşru bir araç olarak gördüğünü belirtiyor.

Son yirmi yılda Hindistan genelinde 1.888 gözaltında ölüm vakası rapor edilirken, 893 vakada polis personeline dava açıldı ve sadece 358 polis memuru ve adalet görevlisi resmi olarak suçlandı.

Resmi kayıtlara göre bu süreçte sadece 26 polis memuru mahkum edildi.


Bu resim, Hint Polisinin Hindistan'ın yoksul vatandaşlarına nasıl davrandığını anlamak için yeterlidir.

Ülkenin 2001-2020 yılları arasındaki Suç raporları tarafından elde edilen veriler, Hindistan'da geçen yıl 76 gözaltında ölümün rapor edildiğini gösterdi.

2020'de bu tür ölümlerin en fazla görüldüğü eyalet 15 ile batı kıyısındaki Gujarat olurken, onu kuzeydeki Uttar Pradesh izledi. Fakat bu rakamlara rağmen geçen yıl hiçbir mahkûmiyet kararı bildirilmedi.


Militan keşiş, Uttar Pradesh eyalet yöneticisi, Yogi Aditya Nath

Yakın geçmişte Hindistan'da çok sayıda korkunç gözaltında ölüm vakası meydana geldi. Ancak bu ayın başlarında Uttar Pradesh'in kuzeyindeki bir polis karakolunda Altaf adlı bir gencin ölümü ortalığı karıştırdı.

Polis, 22 yaşındaki Müslüman gencin, ceketinin kapüşonundaki büzme ipini kullanarak kendini yerden sadece 61 santimetre yükseklikteki tuvalet musluğuna astığını iddia ederken, ailesi öldürüldüğünü iddia ediyor ve Merkezi Soruşturma Bürosu'nun evlatlarının ölümüyle ilgili bir soruşturma yürütmesini talep ediyor.


Altaf'ın annesi Fatima Begum ve akrabaları oğlunun polis tarafından öldürüldüğünden şüpheleniyorlar.

Araştırmalar 2019 yılında gözaltında ölen 125 kişinin yoksul ve marjinalleştirilmiş topluluklara mensup olduğunu gösterdi. Bu kişilerin 13'ü Dalit- Hindistan'da en alt kasta mensup kişilere verilen isim - ve kabile topluluklarından, 15'i ise Müslümandı.

Sorumluluk Reddi: Burada ifade edilen görüşler orijinal yazarlara aittir ve 12ummah.com'un yönetimi, komitesi, bağışçıları veya diğer ortakları tarafından temsil edilmesi, yansıtılması ya da onaylanması gerekmemektedir.

Kaynak: Deutsche Welle (DW Haber)

عربي    |    English