MÜSLÜMAN BİR KADIN DİNİ KİMLİĞİ YÜZÜNDEN EV SAHİPLERİ TARAFINDAN REDDEDİLDİ

Hayfa kiralık bir ev arıyordu ve Müslüman olduğu için ev sahipleri tarafından reddedildi.

Haifa, 16 Ağustos'ta Twitter'da ev sahipleriyle yaptığı Whatsapp görüşmelerinden iki ekran görüntüsünü paylaşarak, "Herkes bağımsızlığın 75. yıldönümünü kutlamayı bitirdiyse, ben 15 Ağustos'umu işte böyle geçirdim" diye ekledi.

Haifa’nın tweeti

Karnataka'da birkaç ev sahibi, yaşamak için bir ev arayan Haifa'yı Müslüman olduğu gerekçesiyle Kabul etmediler.

Modi'nin iktidara gelmesinden bu yana, dini ayrımcılık Hint toplumunda yeni normal haline geldi ancak bu dikkat edilmesi ve farkında olunması gereken bir durumdur.

Emlakçı konut arayan müşterinin "Haifa" isimli olduğunu öğrendiğinde, ona daire bulmada bir sorun olduğunu fark etti ve whatsapp üzerinden "Mülk mevcut, ancak mal sahibi Hindu bir aile istiyor" diye açıklama yaparak Müslüman kadın için bir daire bulamayacağını söyledi.

Haifa bu duruma "Kendi "memleketimde" bir ev bulamamam ne kadar ironiktir” diye yakındı.

Sosyal medyadaki gönderisi 11.000'den fazla beğeni ve çeşitli yorumlar aldı. İnsanlar olaya çeşitli tepkiler yağdırdılar.

Bir Twitter kullanıcısı ev aramayla ile ilgili deneyimlerini paylaşarak şöyle yazdı: "Mumbai'de de aynı durumla karşı karşıya kaldım. Ev sahibi bir amca bana daha vejetaryen olup olmadığımı bile sormadan "Siklerle herhangi bir sorunum yok, ama vejetaryen olmayanlarla ilgili bir sorunum var" dedi.

Haifa'nın gönderisine yapılan yorumlar, bu şeylerin duyduğumuzdan daha sık gerçekleştiğini gözler önüne seriyor.

Vejetaryen olmayan beslenme alışkanlığı bu tür ayrımcılığın bir nedeni olabilir. Ancak Hint toplumunda Müslümanlara karşı kurumsallaşmış bir ayrımcılık hızla artmakta.

Hindistan Konut Raporu 2017'den 2019'a kadar Delhi ve Mumbai'de Müslümanlara yönelik kiralık konut ayrımcılığının niteliğini ortaya koydu. Rapor kira ayrımcılığının ne yerel ne de dönemsel olduğunu, ancak derin ve sistematik olduğunu belirtti.

Emlakçılar genellikle Müslüman kiracıları açıkça reddediyorlar. Ama bunu aynı zamanda Müslümanları, Müslümanların yoğunlaştığı bölgelere yönlendirmek gibi daha sinsice yollarla da yapabiliyorlar. Delhi'de bir emlakçı "Müslümanlara elimde boş evimin olmadığını söylüyorum. Sorunlara bulaşmaktan hoşlanmıyorum. Her Müslüman teröristtir demiyorum fakat kim risk almak ister ki? Bilgi doğrulama için yüzlerce soru geliyor. Böyle sorunlarla karşılaşmak istemiyorum” diyerek durumu açıkladı.

Delhi'nin İnderlok mahallesindeki başka bir emlakçı bize, kiracıları dini kimliklerini açık bir şekilde gösteren isimlerine göre nereye yönlendireceğine karar verdiğini söyledi.

2015 yılında genç bir Müslüman kadına dininden dolayı bir hafta önce taşındığı dairesinden çıkması söylenmesinin ardından "Ayrımcılığa Karşı Hintliler" adlı bir Facebook grubu kuruldu.

Sonuç olarak şehir giderek gettolaşarak sosyal dokumuzu zayıflatıyor ve bizi daha da kutuplaştırıyor.

Sorumluluk Reddi: Burada ifade edilen görüşler orijinal yazarlara aittir ve 12ummah.com'un yönetimi, komitesi, bağışçıları veya diğer ortakları tarafından temsil edilmesi, yansıtılması ya da onaylanması gerekmemektedir.

Kaynak: Times of India   |   Free Press Journal   | First Post

عربي    |    English