Ayrımcılık ve eşitsizlik, 2014 yılında Hindistan Müslümanlarının karşılaşmaya başladığı iki önemli konudur.
Müslüman karşıtı eğilimler ve politikalar dünya çapında açıkça bilinen bir konudur, ancak uluslararası toplum, özellikle de Müslüman dünyası tarafından buna son vermek için çok az çaba sarf edilmiştir.
Ev işleri, düşük gelirli toplumlardaki kadınlar için en yaygın meslektir. Aynı zamanda en az düzenlenmiş ve en az saygı gören çalışma biçimidir ve bu alandaki ayrımcılık korkunç ve aşağılayıcıdır.
Hindistan'da ev işçilerinin %15'inden fazlası Müslüman kesimden oluşmaktadır.
Hindu dininde kast temelli ayrımcılık vardır ve bu ayrımcılık ev işçilerine yönelik muamelede önemli bir rol oynamaktadır. Ancak Müslüman işçiler dini kimlikleri nedeniyle daha da ötekileştirilmektedirler.
Daha önce Shahana Parveen olarak bilinen Seema, Yeni Delhi'de [Fotoğraf: Romita Saluja/Al Jazeera]
Birçok ev işçisi, iş bulabilmek ve daha fazla ayrımcılığa maruz kalmamak için Müslüman isimlerini ve kimliklerini gizlemek zorunda kalıyorlar.
Fakat ismini değiştirmek zorunda olan ve sıkıntı çekenler sadece işçi değil, aynı zamanda genellikle kendilerine işe giderken eşlik eden çocukları ve bazen aynı evlerde şoförlük gibi işler yapan kocaları da aynı sorunlarla boğuşuyorlar.
Yani kısacası tüm aile bu mücadeleyi vermek zorunda kalıyor.
Modi, Hindutva ideolojisini Hinduların zihninde başarılı bir şekilde alevlendirdikten sonra Hindular, Müslüman hizmetçileri işe almayı bıraktılar, bundan dolayı da Müslümanlar işe alınmak için isimlerini Hindu isimleriyle değiştiriyorlar.
Shabana Raeel din temelli ayrımcılık nedeniyle ev işçiliğini bırakmak zorunda kaldı [Fotoğraf: Romita Saluja/Al Jazeera]
Hatta bazıları geleneksel olarak Hindu kültürüyle ilişkilendirilen sari ve bindi (Hindu kadınlar tarafından evli olduklarını göstermek için kaşların arasına boyanan küçük yuvarlak renkli işaret) kullanmaktadır.
Ve birçoğu şüphe uyandırmamak için Ramazan ve Kurban bayramlarında bile çalışmayı tercih ediyor.
İş sırasında diğer Müslümanlarla selamün aleyküm şeklinde selamlaşmayı bırakıp bunun yerine Hindu selamı olan Namaskar'ı kullanıyorlar.
Yemek, temizlik gibi ev işleri söz konusu olduğunda Müslümanlar iyidir, ancak mülakat sırasında dinle ilgili soru ilk sırada geliyor.
Ruksana Sheikh salgından sonra geçimini sağlamak için mücadele ediyor [Fotoğraf: Romita Saluja/Al Jazeera]
Brahminler (Hinduizm'deki en yüksek kast), Müslümanların evlerine girmesine bile izin vermiyorlar.
Bazı işçiler Müslüman oldukları gerekçesiyle her gün aşağılandıkları için işlerini bırakıyor.
Müslümanlara yönelik zulüm sadece Hintli Müslümanlarla ilgili değil; aynı zamanda Hint toplumunda bir yangın gibi büyüyen İslam'a karşı nefreti de gösteriyor.
İşyerinde ayrımcılığın temel nedenleri, marjinalleştirilmiş insanların kurumsallaşmış ve sistematik olarak baskı altına alınmasına dayanmaktadır. İşyerinde ayrımcılığın en yaygın biçimleri cinsiyet ve renk ayrımcılığıdır.
Ayrımcılık birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir, ancak en yaygın olarak gruplar arasındaki güç dengesizliği olarak görülür. Gücü elinde bulunduran gruplar, hakimiyetlerini sürdürmek için genellikle güç sahibi olmayanlara karşı ayrımcılık yaparlar.
Uluslararası toplumun Hindistan'daki azınlıkların çektiği acıları görme vakti gelmiştir. Hindistan'daki Müslümanların acılarını hissetmek dünyanın dört bir yanındaki Müslüman ülkeler için önemli olmalı.
Sorumluluk Reddi: Burada ifade edilen görüşler orijinal yazarlara aittir ve 12ummah.com'un yönetimi, komitesi, bağışçıları veya diğer ortakları tarafından temsil edilmesi, yansıtılması ya da onaylanması gerekmemektedir.
Kaynak: El Cezire